Trening og tenner

Pent smilVisste du at tennene dine faktisk blir dårligere av at du trener?

Vi vet alle at trening er bra for hele kroppen. Det gir deg bedre helse både fysisk og psykisk. Men det er faktisk en del av kroppen din som reagerer negativt på trening ifølge en studie som har blitt publisert i The Scandinavian Journal of medicine & science in sport.

I denne studien sammenlignet man 35 idrettsutøvere på konkurransenivå og 35 helt vanlige mennesker, i samme alder og med samme kjønn. Forskningen viste at idrettsutøverne hadde fått sliten emalje og flere hull. Den viste også at jo mer de trente, jo mer økte risikoen for dårligere tannhelse.

Men hvorfor er det slik? Det er ikke funnet noen bestemt kobling enda. Men i samme forsøk fant man også ut at idrettsutøverne produserte mindre spytt når de løp, uansett hvor mye de drakk. Samtidig var det også endringer i spyttets kjemi. En del av spyttets jobb er å beskytte tennene mot blant annet slitasje ved å skylle bort matrester fra tennene og fungere som smøremiddel mellom tenner og tannkjøtt.

God tannhelse?

Det er med andre ord ekstra viktig å ta vare på tennene når du trener. Sørg for tiltak som kan øke spyttproduksjonen raskt, for eksempel tyggegummi eller sukkerfrie drops. Mange er jo også opptatt av hvordan tennene skal se ut, så det kan være en fordel å følge opp med tannbleking hjemme om man vil ha hvite tenner. Men man bør sørge for at emaljen er sterk og tåler det.

Sørg for å pusse tenne hver dag, morgen og kveld for å få bort rester av mat og bakterier, slik at du holder en jevn bakterieflora i munnen. Dette kan gi slitasje på emaljen og tennene, slik at de ødelegges og du dermed får flere hull i tennene. Vær også forsiktig med å drikke lettbrus ettersom aspartam er med på å bryte ned emaljen på tennene og misfarge dem. Husk også å ta vare på tennene når du spiser sitrusfrukt eller annen mat med mye syre. Mat og drikke med syre skader emaljen på tennene dine.